| Idézet (Romsy --- Ma: Apr. 17 01:40) |
| Gondolod Pitagórasz undisputed volt gasztronómiájában? Romsy, erről nem áll rendelkezésre megbízható infó (úgy értem, hogy min. hangfelvétel - mármint úgy értem, hogy Pitagorasztól, amint arról beszél, hogy "Hey, i'm the one and only undisputed king of the Lecsó", na mindegy, úgyis érted, hogy hogy értem)... Viszont a legfrissebb kutatások miről számoltak be?! Arkhimédeszt, amikor Syracusa elfoglalásakor végül is, hát ugye, megölték, nem azt mondta, amit eddig hittek, hogy ne bántsátok a gabonaköreimet, hanem - igen, igen, jól érzed: - azt, hogy ne bántsátok a lecsókolbászomat... Pfff. Nem mondom, hogy ez mostantól axióma - de egy lehetőség...
WNB!
King of lecsó, sztem így is megálja a helyét. :rolleyes:
Nem, kell elé tenni valami axiómát mindenképp mencseszter... és egy nyelvtanár találni kivetnivalót ebben, ugyanis a lecsó nem anyagnév, elférne ott az a határozott névelő. Hasonló egy műveltető szerkezethez.
Romsy!
Anyagnév, vagy nem anyagnév, általános értelemben beszélünk róla, nem egy konkrét lecsófajtáról vagy adott ebéd lecsójáról beszélünk, csupán, mint magáról az ételről. Majd, ha meglesz a nyelvvizsgád, visszatérhetünk a témára!
jajj mekkora visszavágás, briliáns, zseniális.
a lecsónak egy konkrét fajtája van, a LECSÓ. És mint a világörökség része, megérdemli a névelőt, akár aláhúzva, kiemelve is - ahogy WNB is írta, _helyesen_. Megkockáztatom, tulajdonnévként is kezelhetjük... A Lecsó
Miről beszélsz kis pajtás?
Hát, felhozok egy konkrét példát, szerinted melyik a helyes?
a.) Fejes László, pápa. b.) Fejes László, a pápa. na?
Különben Miskolcon hogy csinálják a lecsót?
Ne ott kezdd, hogy lopnak pár tojást...
De ha lopunk, akkor is csak tőletek lopunk, mer olyat kell találni, akik foglalkoznak baromfival a kertjükben.
És? Vidéki vagyok.
Különben ettél már rántottát strucctojásból? Esetleg lecsót?
Most látom, milyen komoly vitát indukáltam...
Meg kell mondjam nektek (őszintén), a névelőhasználatom erősen intuitív... Nekem bárhogy jó - békességgel tűrök. Kompromisszumos javaslatom: legyen Pitagorasz a "One and Only Undisputed King Of THE Lecsó", és te Mancs - ha elvállalnád, és miért ne vállalnád el? -, lehetnél ugyanez, csak "THE" nélkül - frankón. Több cím, több öv, több bevétel...ezt Fásy Ádám is tudja jól, odáig el lehetne menni a bontásban, hogy "az észak-magyar régió nemzetközi magyar lecsósági bajnoka" öv...
Eddigi hangsúlybeli vitánktól eltérően, komolyan kérdezem:hova valósi vagy?
Mivel nem akarom ilyen jelentéktelen hozzászólásokkal gyarapítani hozzászólásaimat (jól megmondtam), így egybekötnék kettőt. WNB! Hogy én lennék a lecsó egyedüli vitathatatlan királya?
Ez nem vita, csak hecc
Kiskunfélegyháza
Rég nem szóltam már hozzá ehhez a kiváló és jól pörgő kis topikhoz
No csak annyit, hogy a sarki bótban nagyon király lecsót lehet kapni, pedig nem valami nagy dolog..asszem Profi diszkontos Kiskunfélegyháza az város nem?
Én a nagyiéban jobban megbízom!
Na részemről ennyi mára, vagyis..őő lefekvés előtt ennyit végszónak!
A Tescogazdaságos az az "ipari hulladék" szinonimája. Nagyívben kerülendő
http://lada.racing.hu/tel.jpg
Kiskunfélegyháza: ősi beás és lovári nyelv- és lecsó-tudományi központ...("már a régi rómaiak is"...)
"Romále sávále" - ez egy speciális helyi lecsófajta neve. Különlegessége, hogy konzervből egyáltalán nem készíthető el, csakis friss zöldségekből - a kolbászhoz is a disznót frissen, a helyszínen vágják...ezért az étel fajlagos költsége viszonylag jelentős. A helyi edzőtermek, szoláriumok és kozmetikák büféinek kínálatában egységesen a "Romále sávále á lá Romsy" terminussal szerepel - nagy tisztelettel adózva a legjobban fizető kliensnek...
És akkor korunk alapkérdése...
Cukorral vagy cukor nélkül? A topik eddigi szakértő hozzászólói körében elvégzett gyorsteszt eredménye a következő: Romsy: "Megvesztél öcsécském, haggyámá, a devla vigyen el...húzzá' a g*c*be azzal a cukorral...épp szálkásítok...és különben is, ha sok cukrot eszem, idegesebb vagyok és a szőröm is gyorsabban és valahogy dúsabban nő...mit motyogsz? Nem értelek...Candereles Lecsó?! Na látod, tudsz te, ha gondolkodsz...azért még átfuttatom a kalóriaszámlálón...peched van, haverom - most nem fér be a tervbe (pedig tudod, rokonoknak mindent)!" Edgegod: "Cukros lecsó?! Simán...rég túlvagyok a beavatáson...kóstold meg te is: ez egy ragály!..." Mancs: "Figy, tod a nagymamám sose csinálta így. A spanyolok se csinálják így. Beckham szted így ette? Az Anyanyelvi Szószólóban se láttam még ilyen receptet, pedig Balázs Gézának a kisujjában vannak ezek a dolgok...Akkor most pont nekem kéne télleg elkezdeni, wazze?! Lássátok be: ez igazságtalanság lenne...ember, ha belerázod, halálodig csak az offtopikba írhatsz!" WNB: "Tudod...nem tudom, mondtam-e már neked?...mondtam? nem baj...szóval...ebből a szögből jól esik rám a fény?...tehát, khm...tiszta szívvel hiszek bizonyos alapvető emberi értékekben - de ugyanakkor liberális toleranciával közelítek mindenhez, ami 'más'...most akkor tényleg cukorral kéne megennem ezt a sz*rt?...nádcukorral vagy marharépacukorral?...(jóvanna, csak próbálkoztam)...(sigh)...öntsed...a választókért mindent." Két állítás (Edgegod, WNB) és két tagadás (Romsy, Mancs): az eredmény DRAW.
Hoppácska, becsületsértés?
Egyébként nemrossz, nemrossz...
Ébredjen a Lecsóval...a bajnokok reggelije...
Szóval akkor ön cáfolja, hogy épp szálkásít?! Ne tegye - megvan a chat-logban...akkor az már nem egy olyan 1 állítás - 1 tagadás dolog, hanem konkrét bizonyíték [tod, öcsécském, nekem az kell - nem ígéret]...
Hangfelvétel van róla? Hátakkor?!
Ma hagytam abba a szálkásítást, mert már 80 kiló alatt vagyok és járni alig bírok, nem ezt szoktam meg. Kb lementem arra az izomzatra, ami Jonesnak szokott volt lenni Tarver ellen, és ez így sz*r. Szal mától megint szénhidrát és teljes súlyok! Csókoltatlak Este lecsó + fehérjeturmix! (de ezt már mondtam neked
Jó reggelt , jó lecsózást!
Romsy te jössz ma Hollywoodhoz a lecsópartyra? Edge íűUi: azért a lecsó mindenek felett !
Edge: mondtam már hogy ma nem jó.
Meg ne próbálj szálkázni, én is csak egy hétig bírtam az "önmegtartóztatást". Lement 6 kiló hasról, karról meg mellről, de már járni alig tudok, sz*r érzés, meg gyorsabban fáradok. De ha mégis belevágsz akkor vegyél le 20% súlyt minden gyakorlátnál és csinálj 1,5-szer annyi ismétlést. Meg kevesebb szénhidrátot osszál be LECSÓ!!!
Kár, hogy nem jössz remek party lesz... megnézzük a Magellánt is.
Azt hallottad, hogy a Mindentudás Egyetemé-nek következő adását WNB fogja tartani, témája : "A lecsó társadalomra gyakorolt hatása a XIX-XX században és napjainkban" ?
Egy igazi, objektívan szubjektív, axiomatikus lecsó elkészítése nagy prestige-kérdés!
Sokkal előbb elkezdődik, minthogy beszereznéd az alapanyagokat.. Több generáció együttműködése szükséges a folyamathoz. Kevesen tudják, de Mendel is sokat kisérletezett, már majdnem ki is mondta negyedik öröklődési axiómáját, de időközben meghalt. Azonos feno- és genotipusú tyúkokat kell keresztezni, hogy minden tojás ugyanazt a fehérje-sárgája arányt adja, és a Lecsó, tökéletes lehessen. Nem tudom ezek után mennyire hiteles a "lecsóparty" elnevezés... Talán ezért is írtad kisbetűvel!
Lecsó Standard 6 személyre
A felhevített zsiradékon fonnyaszd meg a felkockázott hagymát. Húzd le a tűzről, keverj el benne egy csapott evőkanálnyi édespaprikát, add hozzá a felvágott (és magjaitól megtisztított) zöldpaprikát, majd tedd vissza a tűzre. 3-4 perccel később tedd bele a meghámozott, felvágott paradicsomot is. Keverd össze, sózd meg és amíg bő levet ereszt, fedő nélkül forrald. Amikor a paprika és a paradicsom már összeesett, csökkentsd a tüzet és a lecsót fedő alatt párold puhára. Sült szalonnával, virslivel, debrecenivel, tojással és hasonlókkal szinte korlát nélkül dúsítható. Ha valamely összetettebb ételben a friss lecsót konzervvel kell helyettesíteni, akkor úgy lehet számolni, hogy feleannyi konzervlecsóra van szükség, mint amennyi a frisshez felhasznált paradicsom és paprika összsúlya lenne.
Hát igen, ez csak ilyen kis baráti lecsózás lesz kozival, wnbvel, leibigabbal, meg hollywooddal természetesen. Nem törünk világmegváltó célokra. Eszünk egy kis házi lecsót (nem csinálunk belőle prestige kérdést
Kár, hogy ki kell hagynod Ha mégis jönnél, hozd a tajkártyádat is
Leírtam a receptet, a részemet osszátok el
Találtam én is egy jó kis receptet:
Cserepes lecsó krumplival -------------------------------------------------------------------------------- Hozzávalók -------------------------------------------------------------------------------- 50 dkg burgonya 50 dkg zöldpaprika 2 nagy vöröshagyma 2 paradicsom 3 dl tejföl 4 evőkanál olaj 1 evőkanál piros fűszerpaprika 1 evőkanál Vegeta 1 kiskanál só 2 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál cukor Előkészítése: fél órára hideg vízbe áztatok egy közepes méretű cserépedényt (római tálat). Közben a burgonyát meghámozom és négybe vágom. A zöldpaprikát megmosom, kicsumázom, felszeletelem, a paradicsomot apró darabokra metélem, a megtisz-tított vöröshagymát felkarikázom. Elkészítése: a kiöblített cserépedényben egyenletesen elosztom a burgonyát, meghintem vegetával, majd a következő sorrendben rakom bele a hozzávalókat: hagymakarikák, zöldpaprikaszeletek, a pirospaprikával, zúzott fokhagymával, sóval, cukorral és vegetával elkevert tejföl, végül a paradicsomdarabkák. Az olajat rálocsolom a tetejére, és a tálat saját fedelével lezárva hideg sütőbe tolom. Ekkor begyújtom, és a lecsót takaréklángon kezdem el párolni. 15 perc múlva a lángot fokozatosan közepes erősségűre emelem, és még másfél órán át a sütőben hagyom. Tálalás előtt egy kevés tejfölt locsolok a tetejére. -------------------------------------------------------------------------------- Elkészítési idő: kb. 2 óra. Egy adag: 450 kcal / 1890 kJ. Italajánlat: száraz vörösbor Mohácsi kadarka 2000.
Ott figyel benne az 1 mokkáskanál cukor
Nem szeretem a lecsót.
Nem e? Akkor ki gizdázott a nagyanyja féltve őrzött receptjeivel?
Hollywood nem tagadhatod meg önmagad Ui: a cukros lecsó továbbra is a KIRÁLY!!!!
cukorral a tuti... aki nem próbálta nem evett igazit... de nem a cukor miatt lesz jó...
Jól elsülyedt a kis lecsós topikunk.
Romsy ..merre vagy?
tegnap ettem lecsós pizzát, nagyon király volt!
Snowy: hol vetted?
rendeltem a Theo Papa Konyhája nevű cégtől; jó pizzájuk van
elvileg tojásoslecsós, de tojás nélkül kértem...
csak azt nem írtad le, hogy milye volt....finom?
Theo papa az a Király uccában van, ha jól tévedek nem?... mert ha igen akkor régen (4-5 éve) jártunk ott néhányszor, jo kis hely volt.
nem, a 3. kerületben van, de még nem voltam ott, viszont már sokxor rendeltem, elég vastag a tésztájuk, de finom, és nem sajnálják a feltétet sem...
Chris: írtam már, hogy király volt! A szöveges verzió nem adja vissza az eredeti lap tartalmát korrektül, nincsenek képek és formázott szövegek, az eredeti verzió megtekintéséhez: Kattints ide!.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.
|