Lékó Péter vezet a VB döntőben, miután sötét bábukat vezetve legyőzte a címvédő Kramnyikot!
Szoktatok sakkozni?
Romsy
2004-10-07 23:15:51
Ne mondd, legyőzte sötéttel? Húha..
Első meccs után azt mondtam, hogy itt szinte biztos nem tud nyerni összesítésben.
ui.: ja, tegnap sakkoztam a főbérlőmmel, megvert.

Lékó Péter előbb bokszolni, majd sokkozni tanítja az ukránokat

Egyébként a magyar nagymester nagy bokszrajongó, tavaly a Madár-Pérez meccs előtt tudtam vele néhány szót váltani!
snowy
2004-10-08 07:28:57
nyerni fog!
nem nagyon szoktam sakkozni, pedig szeretek; nincs partner... a kollegáim 5perces schnelleket játszanak, ha éppen ráérnek, de én abban ritka gyenge vagyok... a megnyitások még mennek, de később már nem megy a gyors játék...
Rajhi
2004-10-08 08:23:05
Lékónak jócskán pozitív a rekordja Kramnyik ellen.
Rosszul kezdett, de aztán feljött, most jön csak a java, Kramnyik eddig ölte a játékot, és minden partiból remit akart kihozni, most viszont sakkoznia KELL!!!
Nagyon remélem, hogy sikerül neki.
Itt lehet nyomon követni az eseményeket.
Chrisdry
2004-10-08 13:44:36
Tegnap olvastam, hogy nyert feketével, nagyon örülök neki.

Ma olvastam a Nemzeti Sportban, hogy azt nyilatkozta Kramnik, hogy valamit nagyon elnéztek a felkészülésénél... Remélem is, hogy a végére is megőrzi a vezetését.
Vasárnap remizett (szintén feketével), de most vert helyzetből szerezte meg a fél pontot. Sokan azt mondják, hogy a hátralevő 4 parti mind pontosztozkodással ér majd végett. Én azért remélem, hogy az utolsó 2 parti egyikét még elviszi Lékó... az orosznak úgyis kockáztatnia kell!
Sakk: vannak olimpiai bajnokaink. A sakk tényleg olimpiai sport? Azt tudom, hogy nem szerves része a játékok programjának, de a sakktornán szerzett címet a NOB elismeri?
Rajhi
2004-10-11 11:11:18
Hát az a remi nem volt semmi, a parti felénél Kramnyik jelentős helyzeti előnyben volt. Még négy játszma van hátra, most ő kezd fehérrel, aztán befejezi feketével. Most már minden meccs döntő, de itt talán Kramnyik még nem kockáztat, és abban reménykedik, hogy mint 2000-ben Kaszparovot, úgy most Lékót is meg tudja lepni az utolsó fordulók valamelyikében (akkor fehérrel egy zseniális játszmában nyert Kaszparov ellen). Mi pedig abban reménykedünk, hogy nem így lesz, hanem a mi fiúnk elvisz még egy partit, és azzal gyakorlatilag már megnyerte a tornát.
Rajhi
2004-10-18 14:43:48
Megkezdődött az utolsó játszma. Kramnyik fehérrel aggresszív offenzívát indított, Lékó jó zárt. Pár lépés volt még csak, de már látszik, hogy maratoni játék lesz.
HAJRÁ PÉTER!!!
nite_club
2004-10-18 15:24:37
Most egy picit bajban van, de reméljük kilábal belőle!
Metállédi
2004-10-18 15:48:30
Rajhi
Ha kicsit is értenél a sakkhoz (maratoni játszma lesz) akkor tudnád , hogy nem fehér meg fekete a bábuk elnevezése hanem világos és sötét
nite_club
2004-10-18 16:00:13
Kramnik 58, Lékó 48 percet használt el eddig, Fritz javuló sötét esélyt mutat, de még mindig világos vezet egy picit.
Rajhi
2004-10-18 18:00:48
IDÉZET(Metállédi @ 2004. Oct. 18 15:48)
Rajhi
Ha kicsit is értenél a sakkhoz (maratoni játszma lesz) akkor tudnád , hogy nem fehér meg fekete a bábuk elnevezése hanem világos és sötét
Mea culpa, mea maxima culpa, hogy is követhettem el ekkora bűnt, hogy nem a szakértői nyelven szólaltam, meg. Jaaajjjjjaaaajjjjaaaajjjjj...
Majd hamut szórok a fejemre, hátha úgy könyebb lesz tovább élni...
On:
Az a rohadt website nem nyitható meg túlterhelés miatt
Zamat
2004-10-18 18:03:15
Gáz van...
Basszus!
Zamat
2004-10-18 18:16:09
Brahma
2004-10-18 21:16:06
sajnos ez van.
De mint pozitív sportszerető: Lékó 7-7-et játszott a világbajnokkal, le a kalappal előtte! Ehhez csak gratulálni tudok!
Zamat
2004-10-18 21:20:32
Igen, nagyon szép eredmény, csak kár, hogy nem sikerült, hiszen már olyan közel volt a cél...
Szép volt Péter!!!
alex_s
2004-10-19 00:11:40
IDÉZET(Zamat @ 2004. Oct. 18 18:16)
Kramnik 3 lépésből mattolta volna.
Nem vagyok egy nagy sakkjátékos, 5 évente kb eccer játszom ... mi az a 3 lépés amiből mattolta volna? (Bár a cikkben 2-t írtak ha jól emlékszem ...)
Chrisdry
2004-10-19 00:13:08
Minden elismerésem Lékó Péteré, én így is -komolyan- büszke vagyok rá. Amint tudtam néztem, de mivel csak amatőr módon értek hozzá, inkább a neten és a rádióban követtem az eseményeket...
alex_s
2004-10-19 00:29:51
Odáig vágom, hogy sötét jön és kilép a sakkból ...

D8-E8 De utánna?
alex_s
2004-10-19 13:17:11
Tényleg 2 lépésre volt a matt ... nemhiába nem vagyok nagy sakkguru ... második nekifutásra sikerült csak lemattolnom Lékót ...

Bár ami igaz az igaz ... másodikra gyorsan ment ...
woodi
2004-10-19 23:25:39
Vígasztalja majd a ketté osztott pénzdíj. Mennyit is kap? 500 ezer svájci frankot? Nem rossz pénz.
Zamat
2004-10-20 12:58:32
Sztem baromira nem érdekli a pénz, ilyen szinten, ennyi nagy győzelem után...
snowy
2004-10-20 13:10:45
valszeg már nem kenyérre kell neki, ráadásul ez egy olyan sport, ahol jó esetben még évtizedekig versenyezhet...
másrészt viszont a családjára is gondolnia kell- egyszer abba kell hagynia, nem valószínű, hogy egy idő után a család mellett sokáig lehet bírni az állandó utazgatást, egyik helyszínről a másikra, nagyon fiatal kora óta, stb... jól jön neki az a lé, ebben biztos vagyok

persze ő az, aki aztán kvára megérdemli!
Chrisdry
2004-10-20 18:25:11
Majd kiad sakknagymesteri könyveket -több nyelven- ha visszavonul, de még szeretném, ha megverné Kramnik-ot későbbikben.
Rajhi
2004-10-21 06:42:08
Az utolsó napokban nagyon nagy nyomás alatt játszott, messze volt a sorozat derekán mutatott játékától. Ez lejött az utolsó parti elején, mikor rosszul cserélt, aztán a 18. lépésben türelmetlen volt, és hamar nyitott. Szerintem ha még egyszer odakerül megnyeri, és motiváltságból nincs hiány.
Lékó megérdemli a dícséretet, én örülök neki, hogy magyar sakkmester ide eljutott.
Romsy
2004-10-21 14:49:33
Mencseszter: Multkor te mondtad, hogy a magyarok balfaszok, mert a végén sosem tudnak koncentrálni. Lékó balfasz?
Saját véleményem: nincs semmi szégyenkeznivalója, ez olyan mint egy boxmeccsen kijön mindhárom lapon a 114-114 és a bajnoknál marad az öv. De itt csak egy szervezet van, így elmondhatja, hogy ő a világ második legjobb sakkozója, ami azért nem kis szó...
manchester
2004-10-21 14:57:32
Nemtom. Az!

Végülis akárhogy is, de a végén csak elbukta. Remek teljesítmény, végig partiban volt, de ez a szöveg jut mindig nekünk. Olyan sosincs, hogy a másik oldal mondaná, hogy végig nyerésre álltunk, aztán mégis kikaptunk, (döntetlen, de ez ugyanaz). Ez általában a kiélezett helyzetekben mindig bennünket sújt. Én nem értek a sakkhoz, nem is szeretem. Nyílván nagy elismerés illeti Lékót, de ahogy mondani szokás, a végeredmény a fontos. És ha ezt a közhelyt halljuk, akkor az ránk nézre mindig a vesztest jelenti. Ennyi.
Romsy
2004-10-21 15:22:07
Vízilabda olimpiai döntő
Persze ez csak egy ellenpélda.
manchester
2004-10-21 15:29:22
Romsy!
Ott ugyan kiegyenlített volt a mezőny, de a vizilabdázókat úgy venném, mint az a csapat, amely még a közvetlen elitből is magasan kiemelkedik. Mivel a klasszisokhoz képest is klasszisok, így mindig elő tudnak húzni vmit a tarsolyból. Ők játszanak a világgal. De ahol télleg nagyon kiegyenlítettek az erőviszonok (ott azon a meccsen nem az erőviszonyok voltak kiegyenlítettek, max a játék képe) ott mindig kiszívunk a végén, és aztán jön a szöveg, hogy szép volt azért, és hogy majdnem nyertünk.
Rajhi
2004-10-21 15:44:35
Mancs, valahányszor egy kis csapat bekerül egy BL vagy UEFA kupa döntőbe mindig azt lehet hallani, hogy nagy kérdés, hogy mennyire bírja a nyomást, hogyan képes feldolgozni az idegi terhelést. Példa erre a 2000-es BL döntő, ahol az addig szárnyaló Valencia sima 3-0-ás vereséget szenvedett a Real Madrid-tól, míg egy évvel később 11 rúgásokkal vesztett a Bayern München ellen.
Namármost, ha mindaz igaz amit te írtál, akkor a Valencia csupa magyar játékosból áll, és ezért bukták el mindkétszer a döntőt. Másik lehetőségnek azt látom, hogy döntőben, nagy idegi nyomással jellemzően az tud jól teljesíteni, aki már volt hasonló helyzetben, és már van ebben tapasztalata. Nemzetiségtől függetlenül.
De lehet ilyen példát felhozni a sport bármely területéről.
Romsy
2004-10-21 16:11:36
A Reál akkor annyival jobb volt, mint a Valencia. A Bayern meg a legjobb kapussal (Lajos után!

) a hálója előtt indult a tizenegyeseknek neki.
manchester
2004-10-21 16:15:23
Rajhi!
Nem azt mondtam, hogy csak mi lehetünk balfaszok, csak azt, hogy mi mindig azok vagyunk.

Egyébként meg ez 2 meccs, semmi más. Ránk viszont asszem milliónyi ilyen példa volt már. Nemcsak foci terén.
Brahma
2004-10-21 18:03:31
Mancs, nem mi vagyunk a balf*szok, hanem max Te! (a "mi"-ben ugyebár Nagy Márk is benne van, tehát már magadat lebalf*szoztad)
Szerinted balf*szság az olimpián mondjuk csak ezüstérmet szerezni? Balf*szság Kramnyik ellen 7-7-et játszani? Balf*szság akár nem tovább jutni ökölvívásban az első körből? Az a balf*sz, aki ilyen idióta, mit Te, mert mindig aranyat, vb-címet, maximumot vár. Én, meg nagyon sokan mások (De az lehet, hogy az országban mégis csak kevesebben) a sportélményért ülök le, ÉS szurkolni hazám fiainak. De ha egy JOBB csapat nyer, annak ugyanúgy tudok örülni, sőt, nekem már az nagyon jó érzés, ha mondjuk Balzsay kijut az olimpiára, vagy Lékó VILÁGBAJNOKI DÖNTŐT játszik. Én a 7-7-et nagyonis elismerem, Te viszont lebalf*szozod azt, hogy "a végén ez meg az". A végén egyszerűen jobb volt a másik. Ez van. Érdekelne, hogy az ezüstérmes sportolók meg Lékó szemébe mondanád-e, hogy hé, milyen balf*szok voltatok, hogy a végén csesztétek el, milyen balf*szok voltatok, hogy nem jutottatok tovább a következő körbe (mondjuk az amatőr ökölvívásról még épp eljut a véleményed Kokóékhoz, mert szokták olvasni a fórumot

).
Te, és azok a balf*szok, akik AZÉRT mennek ki, hogy lássák győzni, csakis győzni a magyarokat. Akik csak a győzelmet tudják elfogadni. Én ha kimegyek, akkor egy sportmérkőzésre megyek szurkolni, és hazám fiainak szurkolok, és a sportot élvezem. De nem úgy, ahogy Te, meg az emtévés riporterek, hogy "jaj, csak b*sszák el, jaj, nem szép ilyet mondani, de sérüljön le az ellenfél, jaj, rontsa el, jaj, csak miénk legyen a dicsőség, jaj, ez a kis szabálytalanság belefér". Megabalf*sz az ilyen szemléletű riporter.

(még egyszer: azért mertem rád a "balf*sz" jelzőt használni, mert már Te annak minősítetted magad, korántsem tiszteletlenségnek szánom)
Zamat
2004-10-21 18:23:03
Én még türtőztettem magam, Brahmának ez nem sikerült, de egyetértek a leírtakkal.
Respect!
manchester
2004-10-21 18:25:22
Brahma!
Te miről beszélsz?

Nagyon megütötted magd, mikor hátraestél a széken?
Rajhi
2004-10-22 14:57:11
IDÉZET(manchester @ 2004. Oct. 21 16:15)
Rajhi!
Nem azt mondtam, hogy csak mi lehetünk balfaszok, csak azt, hogy mi mindig azok vagyunk.

Egyébként meg ez 2 meccs, semmi más. Ránk viszont asszem milliónyi ilyen példa volt már. Nemcsak foci terén.
Mancs, te most vagy csak önvédelemből, komolytalanul hoztad fel ezt, vagy nem követed a nemzetközi sportot, még a focit sem. Vagy csak egyszerűen nem AKAROD megérteni, hogy ez EGY példa volt, de SZÁMTALAN ilyen van a nemzetközi sportéletben.
Brahma:
manchester
2004-10-22 16:02:57
Rajhi!
Milliónyi példa van, de én úgy érzem, hogy a kiélezett, igazán idegi csatákban általában mi vagyunk a vesztes fél. Például ha Lékó nem úgy kap ki, (vagyis játszik döntetlent), hogy az utolsó csatában veszti el a nyerő poziciót, az más lett volna. Egyébként meg több ember is egyetért azzal, hogy a magyar nép nem kifejezetten jó pszichikájú társaság. Ki mondta, hogy én kivétel vagyok ez alól? Rám is ugyanúgy hatással van a környezet, mint mindenki másra. Rajhi, menj el egy kicsit világot látni, nézz körül más országokban is, hogy egyes nemzeteknél milyen atmoszféra van, ellentétben kishazánkkal. Egy nemzet görcsössége, stresszes életfelfogása, idegeskedése a sportra is hatással van. De ha ti ezt képtelenek vagytok felfogni, akkor sajnálom. A legtöbb labdasporágban elhangzik elég sokszor: Nem figyeltek a mieink, későn eszméltek, a másikra vártak. Szerintem egy ország mentalitása jellemzi a sportág mentalitását is. Aki pedig nem látja az összefüggéseket, azt sajnálom.
Zamat
2004-10-22 17:38:33
Mancs, elég röhejes ahogy megpróbálsz mindenkit kioktatni.
Ha te egy pszichológiailag gyenge lábakon álló, görcsös, balf*sz embernek tartod magad, akkor azt csak sajnálni tudom, de én ezt kikérem magamnak!
manchester
2004-10-22 19:03:49
Zamat!
Itt ennél összetettebb a dolog, és jóval halványabb eltérésekre gondolok. Amíg a magyar ember el sem hiszi a lelke mélyén, hogy elérhet vmit, addig pl. az amerikainak meg sem fordul a fejében, hogy vele megtörténhet, hogy nem sikerül. Persze ez nem egyenlő a könnyelműséggel. Ezt szintén nagy általánosságban mondom, mindig vannak kivételek.
Romsy
2004-10-22 19:14:53
Minden magyar ember?
ecstasy999
2004-10-22 23:38:25
IDÉZET(adambalogh @ 2004. Oct. 22 19:17)
1. Lékó valóban magyar? Vagy, ha etnikailag esetleg az is, nem Magyarországon nött fel.
Ja, szerbiai, és a szerbek pont hogy beképzelt bunkók nagy általánosságban.
Chrisdry
2004-10-24 11:24:05
Nem újvidéki? Nem mindegy...
Más. Kicsit elgondolkoztam, hogy a sakk topctól jóval elkanyarodtatok, más vizekre, nem biztos, hogy ennek a boncolgatásnak lenne érelmes kimenetele. Viszont Brahmával -már ne haragudj Mancs- de egyetértek. Az, hogy ezt sulykolták több évtizedea maygarokba, hogy nem lehetsz első, csak a 2. ill. 3.stb.. az megint egy kérdés. Egy élő példaképpel volt szerencsém több órát beszélni, aki ezt jól kifejtette -saját példáján-, majd személyesen elmondom egy fórumtalin, annak akit érdekel: a személy neve: Fa Nándor. Akit nem úgy állított be a méda amit tett s ahogy illendő lett volna, azért amit véghezvitt... vissza Lékóra, én így is végtelenül büszke/eliégedett vagyok azzal amit elért...
A szöveges verzió nem adja vissza az eredeti lap tartalmát korrektül, nincsenek képek és formázott szövegek, az eredeti verzió megtekintéséhez:
Kattints ide!.