IDÉZET(fedor @ 2009-05-18 22:44:58)

Valaki tudna mesélni nekem a halálos ütésekről?Most olvasgattam és videóztam,és láttam hogy Bruce lee is épp hogy hozzáért egy emberkéhez és felborult székestül a csávó,hallottam hogy vannak ilyen idegvégződések amit ha eltalálsz akkor ott nagy a pusztítás,meg lehet ezt tanulni?Meg néztem egy oyamás videót is és nekem parasztvakításnak tűnt mikor a kezeivel hadonászott mintha gyűjtötte volna az erőt,de tudom hogy ez valós!És ha valaki ezt netán mesteri szintre fejleszti akkor akár egy ütéssel befejezhetné minden meccsét?

sok hűűjje kérdés,de nagyon elkedzett érdekelni a téma,szeretnék mma-ázni,és most minden érdekességre kiváncsi vagyok:)
ne keverjük össze a dolgokat:
"székesül felborult" téma: ahhoz, hogy valaki elszálljon mint zászló a szélben, impulzus kell (fizika), ami tömeg x sebesség, vagy az, hogy "fellökjék"
A nagy hatású ütések pedig gyorsak, mert a roncsoló-romboló hatást az ököl által leadott energia adja, ami a sebesség négyzetével arányos. (a jó ütésnél a zsák benyeklik, és nem kileng)
olyan nincs, hogy alig érünk valakihez, és elszáll... ha lenne, akkor Münchausen báró sárgulna az irigységtől...
A "halálos ütés" téma:
Nagyon romantikus dolog, minden kezdő kung fu - karate gyakorló ennek megtanulását tartja a csúcsnak.

Oyama pl azt mondta, hogy aki képes (öklön, vagy ujjhegyen, már nem emlékszem) kézenjárásban körbesétálni a dojo-t, az képes a "halálos ütésre" is
Viszont el kell keserítselek, az emberi testen nincs kikapcsológomb, nincs olyan pont, amit kis erővel megütve, ujjheggyel megpiszkálva a szövetroncsoláson túlmenő biztos (vagy valószínű) halálos hatást lehetne elérni.
Persze előfordult már karateversenyen is, hogy az egyik versenyző kis ütéstől összeesett és meghalt (szívreflex), de egészséges embernél ez a hatás gyakorlatilag kizárt.
Sokkal (sokkal-sokkal) valószínűbb, hogy a kis erejű ütéstől elcsúszik, beveri a fejét, és abba hal bele.
A halált okozó pusztekezes technikák a szomorú gyakorlatban általában a következők:
-Gerincvelő szakadást okozó dolgok (pl nyakfeszítés, dobás),
-agysérülést okozó dolgok (rossz esés, betalált ütés(ek), rúgás(ok), szem környékét ért könyökösök) következtében létrejött agyödéma, agyvérzés vagy idegpályák direkt sérülése (agyrázkódás)
-fulladást okozó dolgok (gégeporc-nyelvcsont törés, törött borda által átszúrt tüdő (ez ritka, mert a légmell sokáig tart míg kialakul), véletlen lefojtás, bár a judoban a fojtás inkább a nyaki erek elszorítására megy, és nem a levegő elvételére, de a nyaki erek elszorítása gyorsabban okozhat ájulást-halált),
-belső vérzések (nagy erejű ütés, esés vagy rúgás fontosabb ereket szakít el)
Más most nem jut az eszembe...
A "hókuszpókusz" amit Oyamától láthattál (találgatok) vagy egy káta volt (sanchin no:
http://www.youtube.com/watch?v=KprSXB25BDA) vagy általában az ibuki légzéstechnika (ami a sanchin no-ban is alkalmazva van).
Előbbinek lényege (a tradícionális karate elemek formagyakorlattal átadásán túl europai szemmel) védések, ütések beidegzése sajáterős izometrikus ellentartással (pl bemelegítésre is nagyon jó lehet, megcsinálod rendesen a néhány technikát, és folyik rólad a víz), míg az ibuki légzés önmagában arra jó, hogy oxigént préseljen a véredbe, és rövid ideig picivel nagyobb teljesítményre legyél képes.