Szó se róla, ez jó, ezt ismerem is.
De sajna ezt így is lehet művelni mint itt.
http://www.youtube.com/watch?v=P_8e5scG_k8Ami szép és robbanékony, csak mindketten tudjuk ezek a testre bevitt ütések rúgások amikre többségében a pontokat adták az életben semmit nem érnek.
Ez így balett, bármennyire is klasszikus karate. A két film a két szélsősége ugyanannak ahogy lehet művelni jó karatések által.
Vagyis egy jó karatés lehet egy veszélyes fickó, de lehet egy olyan is aki bármennyire is jó karatés, egy közepesen képzett ökölvívóval szemben nem biztos hogy megállna.
Ha pedig megfogták és földrevitték, akkor ugye esélye nem lesz egy judossal, vagy MMA-sal szemben. Én a fiamat tanítgatom - aki korosztálya egyik kiemelkedő judosa és ügyesen boxol is - a szemét technikákra.
Egy csomó karatés technikát simán megetetek vele. Karlehúzás és felette gyaku tsuki, gyaku alól indított jodan mawashi, belharcból indított hiza, stb.
De ha én vagyok moutban felül, akkor simán lehúz, rögzíti a fejem úgy hogy igazán nem tudom megütni.
Fordított pozicióban én meg röhögve kivédem az ütéseit.
Az a gondom a karatéval, hogy igazából nem életszerű, ökölvívás gyakorlása nélkül nem az igazi és messze nem jelent olyan fizikai felkészülést mint a judo kamaszkorban.
Ha pedig a pubertás alatt nincs meg az a fizikai felkészülés, akkor az igazából többet nem pótolható. Elnézem a mai 13-14 éves 50-60 kilós judos kölköket, hát sok felnőtt férfi nem lenne képes elbánni velük a földön.
Egy hasonló karatésnak esélye nem lenne ugyanabban a helyzetben.