IDÉZET(Leko @ 2009-05-22 09:42:22)

Kedves Judozó Kispajtások!
Legyetek szívesek leírni nekem a judo első két fokozatának vizsgaanyagát és az övszíneket; amennyiben ez nem lehetséges, forrásokat a mai hivatalos magyar és Kodokan vizsgaanyaghoz!
Nekem régiek az információim ( Horváth-Galla ), frissíteni szeretnék!
Köszönöm szépen!
Üdv:
Leko
VI kyu fehér öv
V kyu citromsárga
IV kyu narancssárga
III kyu zöld
II kyu kék
I kyu barna
VI kyu
ne waza
hon kesa gatame
kuzure kesa gatame
makura kesa gatame
yoko shiho gatame
kami shiho gatame
tate shiho gatame
V kyu
nage waza
deashi barai
osoto gari
kouchi gari
ouchi gari
ippon seoi nage
ogoshi
ne waza
kata gatame
kuzure yoko shiho gatame
kuzure kami shiho gatame
kuzure tate shiho gatame
kansetsu waza
kesa garami
nage waza - ne waza átmenet
osoto gari - kesa gatame
ippon seoi nage - kami shoho gatame
ogoshi - kuzure kesa gatame
Ezekre a kulcsszavakra rágugolsz és tuti megtalálod valahol a vizsga anyagot.
De a legjobb ma is a Nagy György, Ősze Attila Judo Kyu övvizsgák című könyv. A bemutatásokban van néhol hiba a szakértők szerint, de rendesen össze van szedve.
jutyubon rákeresel a nevekre és megvan minden.
De itt van ez a video, ha jól emléxem ez a hivatalos MJSZ vizsgaanyag, igaz vannak benne hibák a hozzáértők szerint.
http://video.xfree.hu/?n=bcsab21%7Cee1ff43...4c848071c6d96a34-5-6 kyura a klubban vizsgázhatsz olyannál akinek erre MJSZ engedélye van, 1-2-3 kyu esetében csak a régiós vizsgáztatónál (Budapesten ez a Gosztonyi Zsolt 6. dan, más régióban nem vizsgázhatsz mint ahol le vagy igazolva, leigazolás nélkül meg az MJSZ nem ismeri el a vizsgát)
Danra csak a danvizsga bizottság előtt vizsgázhatsz, amit minden olimpiai év után a dan kollégium választ meg négy évre. (Dan kollégium a mesterek gyűlése kb. 100-150 mester jön össze egy ilyen szavazásra) Ilyen vizsga csak évent kétszer, decemberben és júniusban van a Testnevelési Egyetemen. A vizsga nyilvános, az uket neked kell hoznod és ha az uke sz*r, akkor ugyanúgy kirúgnak. Én már láttam amikor leüvöltötték az uke fejét mert elbaszta valakinek a vizsgáját.
Bukás arány a dan vizsgán valamivel kevesebb mint 50 százalék. Az utóbbi időben minden danvizsgát videón dokumentálnak, a felvételek nem nyilvánosak, csak a danvizsgabizottság tagjai kapnak belőle. Megjegyzem annyira kemények hogy volt már hogy junior Európa bajnokot is rúgtak ki danvizsgán, aki utána komolyan vette a következőt és oktató filmbe illő gyakorlattal szerezte meg fél évvel később a danját.